Szpital Powiatowy w Chodzieży uczestniczy w realizowanym przez Ministerstwo Zdrowia programie pilotażowym w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach pt.:
„Dobry posiłek w szpitalu”.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach i wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów. Zgodnie z wytycznymi programu poniżej przedstawiamy Państwu aktualny jadłospis dań podawanych pacjentom oraz zdjęcia wybranych posiłków.
Najczęściej stosowane diety*:
– dieta podstawowa
– dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
– dieta łatwostrawna
– dieta papkowata
*stosujemy również inne diety, lub ich modyfikacje w zależności od zaleceń lekarza
Dieta eliminacyjna stosowana jest dla osób:
– ze zdiagnozowaną nietolerancją lub alergią na dany składnik,
– u których względy medyczne wykluczają wybrane produkty/grupy produktów,
– których religia lub światopogląd wyklucza spożycie określonych produktów.
W szpitalu posiłki przygotowywane są w kotłach warzelnych, piecach konwekcyjno-parowych, a także na patelni i płytach indukcyjnych.
Najczęściej stosowanymi sposobami obróbki termicznej są:
– pieczenie tradycyjne
– pieczenie parą
– gotowanie gorącym powietrzem i parą
– gotowanie na parze
– duszenie
– smażenie z ograniczoną ilością tłuszczu.
18 lipiec 2025
17 lipiec 2025
16 lipiec 2025
15 lipiec 2025
14 lipiec 2025
11 lipiec 2025
10 lipiec 2025
09 lipiec 2025
08 lipiec 2025
07 lipiec 2025
04 lipiec 2025
03 lipiec 2025
02 lipiec 2025
01 lipiec 2025
30 czerwiec 2025
27 czerwiec 2025
26 czerwiec 2025
25 czerwiec 2025
24 czerwiec 2025
23 czerwiec 2025
18 czerwiec 2025
17 czerwiec 2025
16 czerwiec 2025
13 czerwiec 2025
12 czerwiec 2025
11 czerwiec 2025
10 czerwiec 2025
09 czerwiec 2025
06 czerwiec 2025
05 czerwiec 2025
04 czerwiec 2025
03 czerwiec 2025
02 czerwiec 2025